На головну

Українська кухня

Формування української кухні так само складно, як утворення української держави. Національна кухня України почала складатися в другій половині XVII століття після російсько-польської війни і остаточно склалася після третього поділу Речі Посполитої (1795). До цього часу українська кулінарія була невіддільна від польської та литовської кухонь.
Кухні регіонів України в цілому відрізняються один від одного - це обумовлено історично і географічно. Так, на півночі, що межує з Білорусією, їдять і вирощують багато картоплі; південно-західна кухня має спільні риси з румунською і молдавською кухнями; кулінарія заходу України - з польською, словацькою та угорською; кухня сходу - з російською.
Українська кухня - смачна, ситна, калорійна. Візитними картками національної кухні можна назвати український борщ і сало. Свиняче сало їдять в самих різних видах (сире, смажене, копчене), На ньому готують безліч страв (у тому числі й солодкі, наприклад, вергуни). З м'яса найчастіше вживають свинину. Популярні м'ясні страви: зрази, голубці, сиченики, крученики, буженина, шкварки, Печеня (спекотне) та інші.
У XVIII столітті українська кухня збагатилася картоплею, без якого зараз немислимі багато страви, наприклад, знамениті картопляники и деруни. Століття по тому з'явилися помідори, цукровий буряк (і відповідно цукор), баклажани, соняшникова олія. Іншими поширеними овочами є: капуста, редька, ріпа, огірки, морква, стручковий перець, гарбуз, хрін, цибулю. Головна приправа - часник.
Ягоди (вишня, малина, брусниця, журавлина, смородина) і фрукти (яблука, груші, сливи, кавуни) їдять в різних видах. Ще з них роблять узвари.
В українській кухні досить багато супів, крім уже згаданого борщу, готують холодник, капусняк, юшку, зелений борщ та інші.
Багато в українців борошняних страв: хліб, вареники, галушки, пампушки, Млинці (налисники), оладки та інші. З круп поширені: гречка, рис, пшоно. З бобових: горох, сочевиця, квасоля. Значне місце посідають молочні продукти (зокрема ряжанка, варенец, кефір, пряжене молоко).
Знамениті українські десерти: київський торт, повідлянка, пляцок, Бабки, коржики, пінники і багато інших.
З напоїв популярні чай, кава, сік, кисіль. Національні алкогольні напої - горілка, самогон, Варенуха.

 Кращі рецепти кухні
Рецептів: 758