російська кухня

Наша національна кухня має дуже цікаву історію і складається зовсім не з одних млинців з червоною ікрою, борщу и пельменів, Як думають багато іноземці. Формування російської кухні проходило протягом декількох століть - від древніх слов'ян, прийняття християнства, татаро-монгольського ярма і до петровських часів, коли російська кухня почала насичуватися європейськими продуктами і рецептами.
До вісімнадцятого століття страви були досить простими і не дуже різноманітними, але в той же час ситними. Як правило, страви ділилися на пісні й скоромні. Пісних днів було дуже багато, тому так багато в російській кухні страв з овочів, зерна, лісових ягід і грибів. Їжа, в основному, тушілась, варилася або тужила в печі, в спеціальному чавунці, ставилася і виймалася рогачем. Тільки за часів Петра Великого з'явилися звичні нам каструлі і листи. Також були популярні заготовки: квашення, мочіння и соління. Хліб, калачі, коровай, пиріжки з самою різною начинкою, розтягаї, кулеб'яки, млинці, оладки, курник - Ось основні борошняні вироби російської кухні. Поширеними овочами до появи картоплі і помідорів були: ріпа, редька, бруква, капуста, огірки, буряк. Традиційні російські супи: розсольник, борщ, щі, солянка, вуха, ботвінья, окрошка, калья, свекольник. Однак до петровських часів рідкі страви називають не супи, а юшки, юшки.
Національні молочні продукти - сметана і сир. Ще одне традиційне російське блюдо - каша.
Російська кухня багата рибними стравами. Стерлядь, сьомга, оселедець, осетрина, щука, короп і інша риба могла подаватися в самих різних варіантах. Червона та чорна ікра - мабуть, візитна картка російської кухні, причому до 19 століття чорна ікра була дешевим звичайним товаром. У непостние дні їли м'ясо: яловичину, свинину, баранину, курку, качку, гуску і м'ясо дичини - рябчиків, перепелів, лебедів, зайця, лося, кабана, оленя. М'ясо та рибу готували, як правило, цілком - різати на маленькі шматочки було не прийнято, за винятком холодцю або заливного.
Пряники, паски, ватрушки, сирники, варення, Мед, печені фрукти і ягоди - російські національні солодощі. До чаю на Русі пили медовуху, морс, суботні, квас, кисіль.
Із запрошенням іноземних кухарів, зокрема французьких, російська кухня збагатилася новими стравами: салатом «Олів'є», вінегретом, м'ясом по-строгановськи, котлетами, сосисками, шарлоткою та іншими.

 Кращі рецепти кухні
Рецептів: +5132