Італійська кухня

Італійська кухня є найпопулярнішою в світі. Мабуть, кожен житель земної кулі знає хоча б одне італійське блюдо.
Основа кухні склалася завдяки культурному впливу греків, римлян, арабів, лангобардів та інших народів, що жили на території країни. Риба, морепродукти, яловичина, томати, баклажани, перець, оливки, оливкова олія, паста, рис, бобові, білі гриби, різноманіття сирів і спецій, а також фрукти і вино - ось стовпи традиційної італійської кухні.
Піца и паста - Фаворити майже всіх туристів, яким пощастило опинитися на Апеннінському півострові, а також на Сардинії та Сицилії. Однак Італія багата й іншими делікатесами, причому жителі кожній області мають свої кулінарні традиції. Всього в країні налічується 20 областей (з півночі на південь): Валле-д'Аоста, П'ємонт, Ломбардія, Трентіно-Альто Адідже, Венето, Фріулі-Венеція Джулія, Емілія-Романья, Лігурія, Тоскана, Умбрія, Марке, Абруццо, Лаціо , Кампанія, Молізе, Апулія, Базіліката, Калабрія, Сардинія і Сицилія.
Так, для П'ємонту, батьківщини відомого десерту панна Котта, Характерні деякі традиції Франції та Швейцарії. У сусідній Ломбардії, де вперше з'явилися маскарпоне, горгонзола і грана падано, готують прісноводну рибу, різотто, поленту, Гасять м'ясо у вині. На область Трентіно-Альто Адідже вплинули кулінарні традиції Австрії. Емілія-Романья подарувала світові пармезан, мортаделлу, пармскую шинку, бальзамічний оцет і безліч видів пасти. Для Лігургіі характерні різні приправи, страви з риби і морепродуктів; популярний соус песто родом саме з цієї області. У Тоскані більше популярно м'ясо, ніж риба - яловичина, телятина, баранина. Кухня Молізе і Абруццо схожі, жителі цих областей часто готують баранину, копчені м'ясні вироби. Кампанія, а точніше її столиця Неаполь - батьківщина піци і в'ялених томатів, а от у сусідній Апулії популярна закрита піца кальцоне, Мідії та устриці. У Калабрії готують специфічні страви з риби-меч і тунця, з баранини і козлятини, а також різні десерти з інжиру, мигдалю і меду.
Осібно в італійській кухні стоять острова Сардинія і Сицилія. Для Сардинії характерні вишукані морепродукти і риба, а на свята там традиційно готують молочного поросяти на рожні. Кухня Сицилії має відбиток арабської, грецької та іспанської культури. Тут дуже популярні спеції, фрукти, овочі, риба і, звичайно, паста.

 Кращі рецепти кухні
Рецептів: 2 671