Французька кухня

Складно відшукати ще одну таку ж вишукану і розкішну кухню як французька. Одні тільки назви страв подібні звукам паризького акордеона: круасан, Бешамель, фуа Гра, безе, бланманже... Французька кухня знаходиться на вершині кулінарного мистецтва, а її кухаря - це справжні фанати своєї справи, перфекціоністи, трішки божевільні, як всі генії. Прості французи є, як правило, гурме, тобто розбираються в тонкощах вишуканої їжі.
Поява в 1672 році в Парижі першого ресторану поклало початок сучасної французької кухні. Умовно її можна розділити на регіональну кухню, загальнопоширених і аристократичну, що сформувалася при дворі Бурбонів.
Кухня регіонів обумовлена географією і кліматом. Нормандія відома своїми яблуками і сиром Камамбер, в Бретані люблять тонкі та міцні ажурні млинчики - крепи, В області Перигор ростуть найдорожчі гриби у світі - трюфелі, також там роблять знаменитий делікатес фуа-гра. На півдні Франції переважають середземноморські страви, Бургундія може похвалитися вином і виноградними равликами. Прованс - райське містечко, батьківщина майонезу «Провансаль» и супу буйабес.
У французькій кулінарії налічується більше трьох тисяч соусів! Різноманітність соусів досягається за рахунок спеції і трав: естрагону, розмарину, майорану, чебрецю, петрушки, прованських трав і багатьох інших. Франція багата сирами, їх налічується більше 200 видів. З овочів популярні артишоки, спаржа, салат-латук, капуста, помідори, цибуля, часник. Знамените овочеве блюдо - рататуй.
На сніданок майже жоден француз не обходиться без свіжого круассана або шматочка хрусткого багета. До речі, омлет, Який їдять на сніданок багато людей по всьому світу, теж придумали у Франції.
Для приготування м'ясних страв (наприклад, фрикасе, рагу або галантіна) Використовується яловичина, баранина, телятина, індичка, курка, качка, дичина (кролик, куріпки, перепела та інші). Знаменитим делікатесом є жаб'ячі лапки.
Франція справедливо пишається своїми казковими десертами: еклери, профітролі, мільфей, крем брюле, грильяж, желе, тарт татен, суфле і десятки інших солодких шедеврів. Крім того, це край вишуканого вина, коньяку, лікеру і яблучної горілки кальвадос. Часто алкоголь стає важливим інгредієнтом у приготуванні страви, наприклад, кок-о-вен (півня у вині).

 Кращі рецепти кухні
Рецептів: 1377